Dezső
14 °C
27 °C

Drága az óvodásoknak való számítógép

MTI
2004.06.16. 16:08
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hátrányos helyzetű települések óvodáinak meghirdetett pályázatán különleges, készségfejlesztő szoftvert tartalmazó számítógépeket nyertek el az intézmények. A szoftverek kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, ez indokolja a készülékek több mint egymillió forintos árát, mondta el MTI-nek a tárca politikai államtitkára. Csepeli György a Magyar Nemzet cikkére reagált, miszerint hasonló konfigurációjú számítógépek sokkal olcsóbban beszerezhetőek.

Csepeli György elmondta: a gépek árába az alapszerkezeten kívül az egyedi felépítés és a speciális szoftver is beletartozik. A számítógép a gyermekek biztonsága érdekében egyedileg felépített, védett kuckóban található, amely speciális műanyagból készült, és lekerekítettek a formái. A gépbe fóliabillentyűzete a környezeti hatásoknak, az esetleges sérüléseknek is ellenáll. A gépet alacsony sugárzású monitorral látták el, amelynek képe éles és nem vibrál, az egeret pedig a gyermekek kezének méretéhez alakították.

A gépre telepített speciális készségfejlesztő szoftver javítja a finommotoros mozgást, és a gyerekek a gép segítségével játékosan tanulhatnak a környezeti változásokról, a test felépítéséről és egyéb témákról.

A minisztérium közbeszerzési eljárással szerezte be a gépeket, amelyeknek az ára egyenként bruttó 1 millió 77 ezer forint, ami hároméves garanciát, szoftvert, kiszállítást és beszerelést, valamint szervizelést tartalmaz.