Konrád
8 °C
26 °C

Jelentősen bővült az IT szolgáltatások világpiaca

MTI
2004.06.22. 19:35
Az információtechnológiai szolgáltatások világpiaca tavaly 6,2 százalékkal 569 milliárd dollárra emelkedett, derült ki a Gartner piackutató intézet kedden közzétett becsléséből. A világpiac csaknem 60 százalékát észak-amerikai székhelyű vállalkozások uralják, az IT szolgáltatások kiszervezésének egyik fő célállomása, India részesedése a tortából még mindig csupán 1,4 százalék, ugyanakkor az indiai székhelyű társaságok árbevétele huszonkilenc százalékkal emelkedett, míg az amerikai székhelyű szervezeteké csupán négy százalékkal.

Az IT menedzsement és a folyamat-menedzsment szolgáltatások piaca tíz százalékkal, a konzultációs szolgáltatások piaca pedig csupán 0,1 százalékkal bővült tavaly. Ez utóbbi hátterében a Gartner szerint az áll, hogy a nagy társaságok továbbra is óvakodnak a nagy és technikailag bonyolult fejlesztésektől.

Az elmúlt évben a Gartner listája szerint a következő cégek voltak a legnagyobbak az IT szolgáltatások piacán: IBM, EDS, Fujitsu, Computer Sciences, Hewlett-Packard, Accenture, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Automatic Data Processing, Hitachi.