Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Összefogás az informatikáért

MTI
2004.06.23. 15:11
Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum és a Vezető Informatikusok Szövetsége konzorciumot hozott létre azért, hogy Nemzeti Fejlesztési Terv 2007-2013 közötti második szakaszában a kiemelt szerepet kapjon az informatika és a tudásalapú gazdaság. A szakember szerint a szakma számára kudarc volt, hogy az informatika nem kerül az NFT első szakaszában a prioritások közé.

A konzorcium létrehozását kezdeményező IVSZ multinacionális osztályának vezetője, Vahl Tamás elmondta: a tagok konkrét projekteket akarnak kidolgozni, amelyekkel 2007-2013 között elérhető lesz az Európai Unió informatikai fejlesztésekre lehívható kétmilliárd eurós alapja. A most létrehozott munkacsoport egyebek mellett feltérképezi, hogy a nem informatikai iparágakban, milyen informatikai fejlesztési lehetőségek vannak és ezek támogatására kik és hogyan pályázhatnak.

Az IVSZ szerint az információs társadalom kiteljesítése az egyetlen reális lehetőség arra, hogy Magyarország belátható időn belül elérje az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjét. A szervezet szerint ma csak a tudásalapú gazdaság versenyképes, amelynek fejlesztésével a nemzeti össztermék mintegy 12 százalékát előállító magyar informatikai és távközlési szektor jelenlegi éves 10 százalékos fejlődési üteme felgyorsítható, a szoftver-export fokozható. Így a szektor nagymértékben, évi 0,5-1 százalékponttal gyorsíthatja a GDP növekedését.