Ervin
14 °C
21 °C

Az IHM 110 millióval támogatja az MTA kutatásait

MTI
2004.06.28. 16:52
Az információs társadalom fejlesztéséről kötött együttműködési megállapodást az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia hétfőn; a tárca az idén 110 millió forinttal támogat akadémiai kutatásokat. Az IHM és az MTA 2003 áprilisában több évre szóló kutatás-fejlesztési megállapodást kötött a legkorszerűbb infokommunikációs technológiákat alkalmazó kutatások végzéséről, és hétfőn a tavalyi megállapodást terjesztették ki a 2004. évre.

A tizenegy kijelölt új feladat közül öt a társadalomtudományok témakörébe tartozik, az információs korszak hatásainak elemzését tűzi célul, hat pedig különböző informatikai feladatokat hajt végre. Tavaly többek között az elektronikus kormányzás, bankrendszer és kereskedelem kutatását kezdték meg.

Kovács Kálmán informatikai miniszter elmondta, hogy a tavalyi háromszázmillió forintos támogatás az idén egyrészt azért csökkent le majdnem harmadára, mert a minisztériumi költségvetés lefaragása a kutatás-fejlesztési együttműködést is érintették, másrészt a tárca 2004-ben több, más irányú projektet is indított, és ez átcsoportosítást igényelt. Ígérete szerint a minisztérium jövőre negyven százalékkal növeli a ráfordítást és az információs társadalommal kapcsolatos akadémiai kutatások támogatási összege visszaáll a háromszázmillió forintra.