Valér
-2 °C
0 °C

Megjavították az űrállomás giroszkópját

MTI
2004.07.01. 08:19
A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai, az amerikai Michael Fincke és az orosz Gennagyij Padalka szerda éjjel kezdett neki az űrszerelési munkának, és közel hat órát töltöttek a világűrben. Kicserélték az ISS Destiny nevű amerikai modulján az űrállomást a helyes irányban tartó egyik giroszkóp áramellátását biztosító elektromos lapot, majd fogantyúkat szereltek fel az űrbázis orosz Pirsz kikötőzsilipjére. Az űrhajósok összesen öt óra negyven percet töltöttek a világűrben, és ezen belül egy órát vett igénybe míg eljutottak a zsilipkamrából a szerelési területre.

A múlt pénteken próbálkozásuk sikertelen volt: már kiléptek a nyílt világűrbe, amikor öt perc elteltével visszarendelték őket, mert az amerikai szkafanderében csökkeni kezdett az oxigénnyomás. A csütörtök hajnali szerelést az Orlan-M típusú orosz űrruhába öltözve végezték el.

A giroszkóp áramellátását biztosító egység még áprilisban mondta fel a szolgálatot, megjavítását eredetileg június 16-ra tervezték. Akkor azért halasztották el az elodázhatatlanná vált szerelést, mert a tervezett munkával egy időben indították a világűrbe az Intelsat-10 amerikai távközlési műholdat. A műveletben közreműködött egy olyan orosz műhold, amely az űrállomás és a földi irányítás közötti kapcsolatot is biztosítja. Ezért kommunikációs zavarok keletkezhettek volna az irányítóközpont és a nyílt világűrben dolgozó űrhajósok között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!