Valter
16 °C
31 °C

Az ENSZ is beszáll a spamellenes harcba

MTI
2004.07.06. 20:51
Az ENSZ szigorú törvényekkel és a spamelők büntetésével fékezné meg a kéretlen reklámlevelek áradatát. A kérdés megvitatására kedden mintegy hatvan ország képviselői gyűltek össze Genfben az ENSZ szakosított szervezete, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) által szervezett ülésre. Robert Horton, az ausztrál kommunikációs hatóság vezetője elmondta: nemzetközi összefogás kialakítása a fő cél, mivel csak így lehet a már járványszerű jelenséget visszaszorítani.

Az ITU szakértői különböző szabályozási variációkat vetettek fel, amelyek egységes bevezetésével az országok közötti együttműködés is lehetővé válna. A kéretlen internetes üzenetek közül elsősorban a pornográf tartalmú emailek és tartalmak elleni fellépésről esett szó a genfi tanácskozáson.

Az ITU adatai szerint egy év alatt drámaian megnőtt a levelező rendszerek spamekkel való szennyezettsége: míg tavaly minden harmadik email volt kéretlen üzenet, addig mára már a levelek akár nyolcvanöt százaléka is ilyen lehet. A számítógépek és rendszerek védelme óriási pénzeket emészt fel, míg a spamek küldői ellen a legtöbb országban jelenleg nincsenek jogszabályi szankciók.