Árpád
-2 °C
4 °C

Elolvadnak a környezetbarát CD-k

Prohardver
2004.07.13. 14:49
A Sanyo Electric elhalasztotta a kukoricából a MildDisc optikai lemezek bemutatóját, mert a környezetbarát diszkek ötven Celsius foknál melegebb környezetben nem megbízhatóak. A Sanyo eredeti tervei szerint az eredeti tervek szerint már az első félévben elárasztotta volna a piacot a lemezekkel, amelyek ötven-száz év alatt teljesen lebomlanak. A technológia azonban még finomításra szorul, ami nem egyszerű feladat, mert adalékanyagokkal könnyedén ellenállóbbá tehető a lemez, de kérdéses, hogy a kezelés után is környezetbarát marad-e.

A kukoricalemez gyártásával az egyesült államokbeli Cargill Dow foglalkozik. A vállalat a kukoricaszemekből először nyers dextrózt állít elő, amit erjesztéssel tejsavvá alakít át. Ebből készíti a Sanyo - a japán Mitsui Chemicalsszal közösen kidolgozott eljárással - az optikai lemezek előállításához szükséges polimert. A Sanyo szerint körülbelül nyolcvanöt, egyenként átlagosan fél gramm súlyú kukoricaszemre van szükség egy CD előállításához. Ez pedig azt jelenti, hogy a technológiával a világ éves kukoricatermésének kevesebb mint 0,1 százalékából kielégíthető lenne a lemezek iránti globális éves kereslet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?