Árpád
-2 °C
4 °C

Megduplázta nyereségét az Intel

Napi Gazdaság
2004.07.15. 08:47
A jelentős árbevétel-növekedés és a közel százszázalékos nyereségjavulás ellenére is esett az Intel árfolyama, mert a világelső chipgyártó raktáraiban egyre halmozódnak az eladatlan készletek. Hiába növelte éves összehasonlításban 96 százalékkal, 1,76 milliárd dollárra nettó nyereségét a második negyedévben az Intel, árfolyama négy százalékkal esett a mérleg közzététele után. A részvényenként 27 centes profit megfelel a piaci várakozásnak, de a befektetőket kiábrándította, hogy a társaságnál a raktárkészletek értéke az első negyedévhez képest további 427 millió dollárral, 3,2 milliárd dollár fölé emelkedett.

Az árbevétel a tavalyi második negyedévhez viszonyítva 15 százalékkal, 8,05 milliárd dollárra nőtt, elsősorban a mobiltelefonokban használt memóriachipek iránti kereslet hatására. Az összeg belül van az Intel 8-8,2 milliárdos előrejelzési sávján, de elmarad a 8,11 milliárdos piaci konszenzustól. A folyó negyedévre az Intel 8,6-9,2 milliárd dollár árbevételt prognosztizál, a Wall Street pillanatnyilag 8,76 milliárdot vár. A raktárkészletek növekedése mellett az is hozzájárult az árfolyam süllyedéséhez, hogy az Intel - a mikroprocesszor-gyártásnál kevésbé nyereséges memóriachip-üzletág felfutására hivatkozva - lefelé korrigálta harmadik negyedévi profit-előrejelzését, eszerint a bruttó nyereségráta részvényenként 60 cent körül lesz a korábban jósolt 62 helyett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?