Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhalasztották az Ariane fellövését

MTI
2004.07.17. 16:38
Nem egészen egy héten belül harmadszor halasztották el az Ariane európai hordozórakéta felbocsátását szombaton, ezúttal az indítóállás nem részletezett műszaki hibája miatt. A távközlési műholdat szállító hordozórakéta új felbocsátását vasárnap hajnalra, közép-európai idő szerint 2 óra 44 és 3 óra 30 perc közötti időszakra ütemezték be.

A szakemberek már a start előtti utolsó munkálatokat végezték a francia guyanai Kourouban, amikor az indítóálláson felfedezett "rendellenesség" miatt a felbocsátás elhalasztása mellett döntöttek - közölte az Arianespace, a 13 ország részvételével működő európai űrkutatási ügynökség (ESA) kereskedelmi szakága.

Az Ariane-5 fellövését eredetileg hétfőre tervezték, akkor az elektromos rendszer meghibásodása miatt kellett elhalasztani a startot. A második, csütörtöki indítási kísérlet a mostoha időjárás miatt fulladt kudarcba.

A rakéta a Telesat tulajdonában lévő, kanadai Anik F2 távközlési műholdat állítaná geostacionárius pályára. Az Anik F2 a maga csaknem 6 tonna súlyával a világ legnagyobb ilyen jellegű mesterséges holdja.