Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Elhalasztották az Ariane fellövését

MTI
2004.07.17. 16:38
Nem egészen egy héten belül harmadszor halasztották el az Ariane európai hordozórakéta felbocsátását szombaton, ezúttal az indítóállás nem részletezett műszaki hibája miatt. A távközlési műholdat szállító hordozórakéta új felbocsátását vasárnap hajnalra, közép-európai idő szerint 2 óra 44 és 3 óra 30 perc közötti időszakra ütemezték be.

A szakemberek már a start előtti utolsó munkálatokat végezték a francia guyanai Kourouban, amikor az indítóálláson felfedezett "rendellenesség" miatt a felbocsátás elhalasztása mellett döntöttek - közölte az Arianespace, a 13 ország részvételével működő európai űrkutatási ügynökség (ESA) kereskedelmi szakága.

Az Ariane-5 fellövését eredetileg hétfőre tervezték, akkor az elektromos rendszer meghibásodása miatt kellett elhalasztani a startot. A második, csütörtöki indítási kísérlet a mostoha időjárás miatt fulladt kudarcba.

A rakéta a Telesat tulajdonában lévő, kanadai Anik F2 távközlési műholdat állítaná geostacionárius pályára. Az Anik F2 a maga csaknem 6 tonna súlyával a világ legnagyobb ilyen jellegű mesterséges holdja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!