Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Újra lehet mobilozni Csecsenföldön

MTI
2004.07.18. 17:27
Az orosz hatóságok feloldották Csecsenföldön a mobiltelefonok birtoklására és használatára vonatkozó korlátozásokat, és a mostantól a kaukázusi autonóm köztársaság minden polgára szabadon vásárolhat ilyen készüléket - közölte Alu Alhanov csecsen belügyminiszter.

A szakadár köztársaság és Oroszország közötti második fegyveres konfliktus kirobbanása, 1999. októbere óta Csecsenföldön magánszemélyek számára tilos volt a mobiltelefon használata. Ilyen készüléseket csak fegyveres testületek tagjai, illetve magas rangú állami tisztségviselők működtethettek, az biztonsági szolgálatok engedélyével, amely engedélyeket rendszeresen meg kellett újítani.

A mintegy egymilliós köztársaságban így eddig csupán mindössze 2000 darab mobil készülék volt használatban.

Alu Alhanov csecsen belügyminiszter, az augusztus 29-re kiírt elnökválasztás Moszkva által támogatott jelöltje szerint a korlátozások feloldása nyomán az év végére Csecsenföldön a jelenleginek mintegy húszszorosára ugrik meg a használatban lévő mobil készülékek száma.

A hosszú ideje fegyveres konfliktus sújtotta Csecsenföldön a hagyományos, vonalas telefonhálózat jelenleg gyakorlatilag nem létezik