Huba
17 °C
33 °C

Augusztus végén indul a 3G-tender

MTI
2004.07.20. 15:22
A Nemzeti Hírközlési Hatóság döntése értelmében augusztus végén jelenik meg a harmadik generációs mobil engedélyek pályázati felhívása. Az NHH várakozásai szerint így már 2004-ben megkezdődhet a licencek értékesítése. A GSM és a DCS után a UMTS-nek nevezett harmadik generációs technológia nemcsak a hagyományos telefonbeszélgetések minőségét javítja, hanem jelentősen növeli az adatátviteli sebességet is, és ezáltal internet alapú multimédia-szolgáltatások is elérhetőek lesznek mobiltelefonon.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2004. július 20-án nyilvános meghallgatást tartott a harmadik generációs mobil távközlési rendszer hazai bevezetéséről. Az érintett szolgáltatók, valamint a távközlési szektor képviselői szóban és írásban terjesztették elő álláspontjukat, észrevételeiket, javaslataikat. A nyilvános meghallgatásról jegyzőkönyv és összefoglaló készült. Az utóbbit a hatóság harminc napon belül közzéteszi a Hírközlési Értesítőben és az NHH honlapján.

A frekvencia jogosultság elnyerése pályázat útján történik, az első pályázati kiírás augusztus második felében várható. Az NHH reményei szerint még 2004-ben határozat születik az elnyert engedélyekről és 2006-ban már kiépülhet, illetve elkezdődhet a szolgáltatás.