Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Megkérdőjelezték a Google kibocsátásának árazását

Napi Gazdaság
2004.07.29. 09:23
A Google tegnap tartott zártkörű befektetői találkozója nem zajlott éppen zökkenőmentesen. A társaság meghívására 850 jövőbeni befektető érkezett, ám a lelkesedés hangjai közé egyéb felhangok is vegyültek. A Google ugyanis a techboom időszakában mindennapos első napi árrobbanást újszerű beárazási módszerrel, a "holland árveréssel" kívánja elkerülni.

A módszer lényege az, hogy a Google által megadott árfolyamsávon belül, amely 108 és 135 dollár közé esik, mindenki maga mondja meg, mennyit kíván adni a papírokért, majd a legalacsonyabb, még érvényben lévő árfolyamon értékesítik az egész pakettet. Ugyanakkor - és ezt meg is említették a befektetők tegnap a New York-i Waldorf Astoriában tartott összejövetelen - számos befektető emiatt a rendszer miatt a legmagasabb árat adja majd meg, hogy mindenképpen részvényhez jusson, ami nem kívánt túlértékelődéshez vezethet, s így az első kereskedési napon akár komoly zuhanást is produkálhat az árfolyam.

A holland aukcióval mindenesetre csak jól járhat a Google, hisz amennyiben a felső határ közelében lévő árfolyamon sikerül értékesíteni a papírokat, akár 3,3 milliárd dollár is befolyhat a céghez, míg a társaság piaci kapitalizációja elérheti a 36 milliárd dollárt, ezzel alig 1-2 milliárd dollárral marad el a rivális Yahoo!-tól.

A végső kibocsátási árat azonban még jó néhány tényező befolyásolhatja. Egyrészt a Google hétfőn megjelent negyedéves eredményei az eddigi látványos növekedéshez képest jelentős lassulást mutattak, igaz, ezt a cég szezonális hatással magyarázta. A másik kifogásolt tényező az volt, hogy a kibocsátás kapcsán semmiféle előrejelzést nem adott a társaság sem terveit, sem eredményeit illetően, márpedig a dotcom-buktákon edződött befektetők hajlamosak kerülni a "kockázatos" ügyleteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!