Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az LME a szoftverszabadalmak ellen

Index
2004.08.13. 16:21
A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME, http://www.lme.hu/) véleménye szerint a szoftverötletek szabadalmaztathatóságának tervezett európai bevezetése súlyos következményekkel járna az informatikára, valamint ezen húzóágazaton keresztül az egész magyar gazdaságra.

Nyilatkozatában az LME emlékeztet arra, hogy számos olyan szabadalmat jegyeztek be, melyek tartalma minden szakavatott számára triviális és a gyakorlatban évek óta alkalmazott.

A szabadalom tulajdonosa saját belátása szerinti feltételekkel adhat felhasználói jogot a szabadalom hatókörében lévő ötletekre, algoritmusokra. Ez nem csupán jogdíj követelését-, hanem akár egy esetleg triviális megoldás alkalmazásának teljes tiltását is jelentheti, emlékeztet az érdekvédelmi szervezet.

Az LME szerint ebből a szabadalmi rendszerből egyedül azok a multinacionális nagyvállalatok profitálnak, melyek nagy méretű szabadalom portfólióval rendelkeznek, és ezen keresztül kényszerítik együttműködésre a kisebb fejlesztő cégeket. Ilyen magyar tulajdonú magyar vállalat pedig jelenleg nem létezik.

A direktívának az Európa Parlament által 2003. szeptemberben elfogadott változata minden fontos korlátot tartalmazott, melyeket sajnálatos módon az EU Versenyképességi Tanács 2004. május 18-i döntésében figyelmen kívül hagyott, így az itt jóváhagyott változat már semmilyen akadályt nem állít a szoftverötletek szabadalmaztathatósága elé, emlékeztet a nyilatkozat.

Az egyesület rendkívül fontosnak tartja a szoftverek és alkotások jogi védelmét, ám véleményük szerint arra a jelenleg is érvényben lévő szerzői jog (copyright jog) tökéletesen megfelelő.