Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kulturális megaportált indított az NKÖM

Napi Gazdaság
2004.09.03. 08:51
Csütörtöktől elérhető a kultura.hu, amely nagy tartalomszolgáltatók és kulturális intézmények adatbázisát, valamint multimédiás adatbázisokat kapcsolt össze, amelyekben így közösen lehet keresni. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) átfogó és olcsó portált akart létrehozni, mondta a portál premierjén Hiller István miniszter.

Itt egy helyen megtalálhatóak friss hírek, kritikák, interjúk, érdekességek komolyzenéről és könnyűzenéről, valamint színházi ki-kicsoda, képgaléria, irodalmi olvasóterem, versek, mesetár, filmkereső, műemlékek, történelem, e-könyvtár, programkereső és archívumok. Itt kapott helyet az NKÖM honlapja is. (Az adatbázisokban megtalálható többek között 11 ezer műemlék fotókkal és részletes leírással, ötven kortárs képzőművész alkotásai, 2500 e-könyv, negyvenezer film.)

A jelenlegi tartalom tíz külső szolgáltatótól és saját fejlesztésű adatbázisokból származik. A portál kifejlesztése tízmillió forintba került, a havi fenntartása 1,5 millió forint, a tartalomszolgáltatóknak átlagosan 150 ezer forint jár havonta. A minisztérium további tervei között szerepel a meta-adatbázis építése a még pontosabb és átfogóbb keresés érdekében, a térinformatika, azaz a földrajzi alapú keresés, a multimédiás CD-ROM adatbázis és a képzőművészeti adatbázis bővítése. Az információk az anyagi keret szűkössége miatt egyelőre csak magyarul olvashatók, kivétel a program-, a múzeum- és a műemlékkereső, amelyek angolul is elérhetők.