Gusztáv
3 °C
6 °C

Kulturális megaportált indított az NKÖM

Napi Gazdaság
2004.09.03. 08:51
Csütörtöktől elérhető a kultura.hu, amely nagy tartalomszolgáltatók és kulturális intézmények adatbázisát, valamint multimédiás adatbázisokat kapcsolt össze, amelyekben így közösen lehet keresni. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) átfogó és olcsó portált akart létrehozni, mondta a portál premierjén Hiller István miniszter.

Itt egy helyen megtalálhatóak friss hírek, kritikák, interjúk, érdekességek komolyzenéről és könnyűzenéről, valamint színházi ki-kicsoda, képgaléria, irodalmi olvasóterem, versek, mesetár, filmkereső, műemlékek, történelem, e-könyvtár, programkereső és archívumok. Itt kapott helyet az NKÖM honlapja is. (Az adatbázisokban megtalálható többek között 11 ezer műemlék fotókkal és részletes leírással, ötven kortárs képzőművész alkotásai, 2500 e-könyv, negyvenezer film.)

A jelenlegi tartalom tíz külső szolgáltatótól és saját fejlesztésű adatbázisokból származik. A portál kifejlesztése tízmillió forintba került, a havi fenntartása 1,5 millió forint, a tartalomszolgáltatóknak átlagosan 150 ezer forint jár havonta. A minisztérium további tervei között szerepel a meta-adatbázis építése a még pontosabb és átfogóbb keresés érdekében, a térinformatika, azaz a földrajzi alapú keresés, a multimédiás CD-ROM adatbázis és a képzőművészeti adatbázis bővítése. Az információk az anyagi keret szűkössége miatt egyelőre csak magyarul olvashatók, kivétel a program-, a múzeum- és a műemlékkereső, amelyek angolul is elérhetők.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!