Judit
2 °C
7 °C

További fél évig maradnak a Mars-járók

MTI
2004.09.23. 11:21
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) azt tervezi, hogy további hathónapos Mars-béli felfedezőútra küldi a vörös bolygón kutató mindkét robotjárművét. Mind a Spirittel, mind pedig az Opportunityvel fenntartott rádiókapcsolat él, miután a Mars újra felbukkant a nap mögött, közölte a földi irányítóközpont a kaliforniai Pasadenában helyi idő szerint kedd este. Az önjáró ikerrobotok pihentek az elmúlt tizenkét nap folyamán. A NASA közlése szerint biztosítva vannak a küldetés hat hónappal történő meghosszabbításának költségei.

A Spirit és az Opportunity idén áprilisban teljesítették eredetileg 90 naposra tervezett küldetésüket, és immár öt hónapja "túlóráznak". A NASA tájékoztatása szerint a hatkerekű szerkezeteken - amelyek közül a Spirit eddig három kilométert tett meg a Marson - alig mutatkoznak a kimerültség jelei. Az Opportunity jelenleg egy futballpálya nagyságú kráter belsejében tartózkodik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?