Árpád
-2 °C
4 °C

Teljes holdfogyatkozás lesz októberben

MTI
2004.09.23. 11:29
A legjelentősebb csillagászati esemény október hónapban a teljes holdfogyatkozás lesz. Október 28-án a kora reggeli órákban jelenség teljes lefolyása látható majd Közép-Európában. Az elsötétült telihold derült égbolt esetén a Kos csillagképben látható majd. A Hold reggel 3 óra 14 perckor lép be a Föld árnyékába és ateljes holdfogyatkozás 4 óra 23 perctől 5 óra 45 percig tart. Akkor megindul a Hold kifelé a Föld árnyékából és 6 óra 54 perckor végleg elhagyja azt.

Októberben jó látási viszonyok mellett felfedezhető az égbolton egy hosszúkás fényfolt, az úgynevezett Androméda-köd is, amely mintegy kétszáz milliárd csillagból áll. Ezeknek a csillagoknak a fénye kereken hárommillió év óta van úton a Föld felé. Így az Androméda köd a legtávolabbi égitest, amelyet puszta szemmel még látni lehet, igaz, hogy csak elsőrendű megfigyelési viszonyok mellett, tehát tiszta levegőben, holdfény és zavaró földi fényforrások hiányában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?