Gusztáv
-4 °C
1 °C

Korszerűsítik az európai oktatási és kutatási hálózatot

ITTK
2004.10.01. 10:37
Az Európai Bizottság Brüsszelben aláírta a világszínvonalú európai kutatási és oktatási kommunikációs hálózat, a GÉANT további korszerűsítéséről szóló szerződést. A fejlesztések során a csúcsteljesítményű infrastruktúrát igénylő kutatótársadalmat újabb korszerű szolgáltatásokkal és közvetlen hálózati összeköttetéssel szolgálják ki, amelyek révén a tudósoknak a GÉANT és az európai nemzeti kutatási hálózatok biztosította legkorszerűbb kommunikációs eszközök és lehetőségek fognak a rendelkezésére állni.

A fejlesztések köre olyan mobilitást biztosító roaming szolgáltatásokkal is bővül majd, amellyel a kutatók bárhonnan elérhetik a GÉANT hálózatát. A GÉANT és a Nemzeti Kutatási és Oktatási Hálózatokhoz (National Research and Education Networks) tartozó partnerei együttesen 34 európai ország számára biztosítják a kutatásokhoz szükséges kommunikációs infrastruktúra gerincét. Az Európai Bizottság 93 millió eurós projekttámogatása a vonatkozó kiadások kevesebb, mint 50%-át fogja fedezni. A fennmaradó összeget a résztvevő országoknak együttesen kell előteremteniük.

A GÉANT például a repülőgépipar vagy az Európai Űrügynökség (ESA) által is használt együttműködést segítő eszközök alkalmazását is támogatja. Segítségével a csillagászok több nagy rádióteleszkóp adatait is össze tudják vonni, ami akár a korai univerzum legapróbb részletekre kiterjedő vizsgálatára is lehetőséget biztosít számukra. A hálózat ezen kívül az IPv6 Internet Protokoll bevezetésének ösztönzésében is fontos szerepet töltött be.