Sára, Márió
2 °C
6 °C

A kávéivás szenvedély

MTI
2004.10.03. 08:18
Már napi egyetlen csésze, rendszeresen fogyasztott kávé is hozzászokást eredményez - hangsúlyozta Roland Griffiths pszichiáter professzor, a baltimore-i Johns Hopkins egyetem kutató csoportja által végzett vizsgálatának vezetője. A kávé a világon a legszélesebb körben használt aljzó szer, olcsó és könnyen hozzáférhető, az emberek tehát viszonylag egyszerűen képesek beszerezni napi adagjukat, vagy adagjaikat. "A legutóbbi vizsgálatok azt bizonyították, hogy a legkülönbözőbb elvonási tüneteket éli meg a kávékedvelők népes táborából mindenki, aki valamilyen okból kénytelen lemondani napi megszokott kávémennyiségéről" - mondta a baltimore-i professzor.

A leggyakoribb elvonási tünet az erős fejfájás, általános gyengeség és koncentrációs nehézségek. Nem kevesen vannak azonban olyanok is, akik kávémegvonás esetén úgy érzik magukat, mintha influenzásak lennének, izomfájdalmakkal és émelységgel küszködnek" - tette hozzá. Griffith professzor és társai a kávéfogyasztással kapcsolatos igen átfogó kutatási projekt keretében, számos részvizsgálattal tesztelték, hogy mennyiben valósak a kávékedvelőknek a koffeinmegvonás időszakában elszenvedett panaszaival kapcsolatos beszámolói. A vizsgálat során kiderült például az, hogy a megvonási időszakban a kávéivóknak mintegy fele fejfájásról panaszkodik, 13 százalékuk pedig annyira betegnek és gyengének érzi magát, hogy munkáját sem tudja folytatni.

Az emberek ennek ellenére le tudnak szokni a kávézásról - jelentette ki a Griffith professzor a vizsgálatot elemző cikkében, amely a Psychopharmacology című szakfolyóirat lap októberi számában jelent meg. Véleménye szerint nem szabad egyik napról a másikra kierőltetni, ehelyett arra kell törekedni, hogy a hagyományos kávét fokozatosan helyettesítsük csökkentett koffeintartalmú, vagy teljesen koffeinmentes itallal. A baltimore-i professzor szerint ezzel jelentősen csökkenthetőek, vagy teljesen megszüntethetőek a kellemetlen elvonási tünetek.