Valér
4 °C
8 °C

Hangvezérelt szolgáltatások mobilra

ITTK
2004.10.05. 11:23
A finn VTT technikakutató központ egyedülálló irányítórendszert dolgozott ki mobiltelefonokra, amely hanggal irányítható, és az utasításokat hangosan közli a felhasználóval. A megoldás megkönnyíti a látássérültek mindennapos közlekedését a városban, de alkalmas a látók útbaigazítására is. A fejlesztés jelenleg tesztelés alatt áll.

A VTT rendszerének újdonságértékét a hangalapú interfész adja, és a városi tájékozódás megkönnyítésén az irányítórendszer folyamatos kapcsolatban áll a nyilvános adatbázisokkal: busz-, vonat- és villamosútvonalak, menetrendek, útmunkálati információk, hírek, időjárás-jelentés és más, a látáskárosultak számára fontos információkat képes lekérdezni. A felhasználók megtervezhetik vele útjukat, és a rendszer képes elvezetni őket a busz- és villamosmegállóba vagy a pályaudvarra; közli, hogy mikor kell leszállni. A műholdas helymeghatározásnak köszönhetően a látássérültek olyan gyalogos útvonalakat is tárolhatnak, amelyeket már kipróbáltak és beváltak. A megoldás természetesen nem helyettesíti a fehér botot és a vakvezető kutyát, viszont jól kiegészíti azokat, új távlatokat nyitva a vakok és gyengénlátók számára.

Technikailag a hanginterfész hangszintézisből és hangelemzésből áll. Előbbit a mobiltelefon, utóbbit egy központi szerver végzi el, mely már az interneten található szöveges adatok között keres a kívánt információ után, amikhez adatbázisokon keresztül fér hozzá. Az eredményeket pedig elküldi a felhasználó mobiltelefonjára, amit a készülék felolvas. A rendszer egyetlen hiányossága, hogy egyelőre csak finn nyelven létezik.