Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megfejtették a szarvasmarha géntérképét

MTI
2004.10.07. 09:51
Kutatók megalkották a szarvasmarha genetikai térképét, és ezzel kitágult a lehetősége annak, hogy csökkentsék az állatbetegségek előfordulását, valamint a marhahús- és tejtermékek egészségkárosító hatásait, jelentette be az amerikai mezőgazdasági minisztérium.

A közel egy évvel ezelőtt 53 millió dolláros költségvetéssel beindított nemzetközi kutatási program ezzel elérte célját. A texasi Baylor College szakértői által elvégzett kutatómunka célkitűzése az volt, hogy dokumentálja a szarvasmarha dns-ében található valamennyi, mintegy hárommilliárd génpárt. Az első sikeres rendszerezés a herefordi marha génállományát írta össze, de rövidesen még vagy féltucat más szarvasmarhafajtára is kiterjesztik a kutatást.

Az első adatsort már feltették egy ingyenes adatbázisba, amelyet a világ minden táján elérhetnek a kutatók. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium reményei szerint a géntérkép segítségével megelőzhetők lesznek bizonyos állatbetegségek, és könnyebbé válik a helyes takarmányok kiválasztása, ami pedig növelni fogja a marhahús- és tejtermékek táplálkozási értékét, minőségét.