Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újabb pereket indítottak fájlcserélők ellen

MTI
2004.10.07. 14:23
A nemzetközi lemezipari cégek szövetsége (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) polgári pert indított 459 brit, francia, dán és osztrák zeneletöltő ellen, akik fájlcserélőkön (Kazaa, eDonkey, Gnutella) töltöttek le, cserélgettek zeneszámokat. A perek második hulláma majd Németországot és Olaszországot is érinti. A pereket a meghatározó piaci szereppel rendelkező világmárkák (EMI, Warner Music, Universal Music) képviseletében indították.

Nem azokat célozták, akik egyszerűen saját használatra letöltöttek zeneszámokat; a célkeresztbe a "feltöltők" és azok kerültek, akik teljes zenei gyűjteményeiket cserélték el másokkal. Az IFPI szóvivője hangsúlyozta, hogy a lépést utolsó megoldásnak tekintik, korábban nagyon hosszú tudatosító kampány zajlott.

Az IFPI további országokat is figyelmeztetett arra, hogy az elkövetkező hónapokban sorra kerülhetnek. A zeneipar jelenleg 5700 magánszemély ellen indított pert az Egyesült Államokban (2003 szeptembere óta); idén március óta Európában 650 per kezdődött. Úgy tartják a perek első hulláma sikeres volt: elrettentő hatásukkal magyarázzák a Kazaa használatának 20 százalékos visszaesését.