Alfréd
-3 °C
3 °C

Az Intel leállítja a 4 GHz-es Pentium fejlesztését

TecChannel
2004.10.15. 12:00
Az Intel a korábbi tervekkel ellentétben nem kívánja megépíteni a Pentium 4-es proceszorok Prescott struktúrán alapuló 4 GHz-es változatait. A chipgyártó ehelyett átcsoportosítja erőforrásait, hogy jövőre elkészülhessen a kétchipes processzorokkal, illetve gyorsítsa a hypertreading és 64-bites technológiák fejlesztését.

A jelenlegi egychipes Pentium !-es sorozat csúcsmodellje a 3,8 GH-es változat lesz. Ez a processzor viszont 2 MB-ra kiegészített L2-es tárral kerül majd piacra. Az Intel ezen kívül nagyobb figyelmet kíván fordítani termékei minődésége. A chipgyártó a közelmúltban több alkalommal küzdött meghibásodásokkal és csúszásokkal. Így a Sonoma Centrino platform a chipkészlet tervezési hibái miatt késik. A 90 nanométeres technológiával készülő Dothan és Prescott processzorok a vártnál később jelentek meg, sőt a 915-/925-ös chipkészletek esetében a kontroller-problémák visszahíváshoz is vezettek.

Craig Barrett, az Intel ügyvezetője ezt követően belső közleményben határozott hangon szólított fel a régi erények újraélesztésére. Azzal a bejelentéssel, hogy a Tejas és Jayhawk kódnéven imsert 4 GHz-es processzorok nem kerülnek gyártásba, az Intel világossá tette, hogy alapjaiban átalakította terveit, és nem fél radikális lépést hozni a kétchipes technológia érdekében. Az első ilyen processzorok Foxton és Pellston kódnéven 2005. közepén, az Itanium-2 utódaként mutatkoznak be.