Klaudia
-3 °C
3 °C

Jönnek a hőálló oltóanyagok

MTI
2004.10.22. 10:27
Ha beigazodik egy angol találmány használhatósága és elterjed az új technológia, a legtöbb vakcinát nem kell majd hűtőben tárolni felhasználásukig. Ez olcsóbbá és egyszerűbbé teszi az oltóanyagok felhasználását.

A vakcinákat általában hűtött helyen kell tárolni, nehogy megromoljanak, ami megnehezíti az orvosok munkáját, ráaddásul a hűtőlánc fenntartása költséges (az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint évente 200-300 millió dollárba kerül a szegényebb országokban), és az oltóanyag jelentős részét végül még így is ki kell selejtezni.

Úgy tűnik, egy brit biotechnológiai cég megtalálta a megoldást az oltóanyagok konzerválásának problémájára. A Cambridge Biostability kutatói néhány élő szervezetről vettek példát, amelyek különleges technikával küzdenek a hőség ellen. Kiszárították az oltóanyag molekuláit, majd egy cukorréteggel vonták be azokat, és kiderült, hogy az így létrejött kis gömbök akár a hatvan fokos meleget is kibírják.

Az eredmény a WHO érdeklődését is fölkeltette. A Cambridge Biostability máris megállapodást kötött egy indiai céggel, hogy ezzel a technológiával fejlesztenek majd ki közösen oltóanyagot. Azonban még van két leküzdendő probléma. Egyrészt ellenőrizni kell, hogy az új típusú konzerválás nem csökkenti-e az oltóanyag hatását (azaz hosszas klinikai kísérletekre lesz szükség). Másrészt meg kell találni az eljárás során használt egyik - a Föld ózonrétegét károsító - vegyi anyagot helyettesítő szert ahhoz, hogy a gyártás tömegméretekben is megkezdődhessen.