Piroska
-2 °C
5 °C

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás korábbi legénysége

MTI
2004.10.24. 08:04
A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) visszautazó a két orosz és egy amerikai űrhajós vasárnap hajnalban sikeresen földet ért Kazahsztánban. A Szojuz TMA-4 orosz űrhajó leszállóegysége közép-európai idő szerint vasárnap hajnali két óra harminchat perckor landolt a kazahsztáni Arkalik várostól mintegy 90 kilométerre északra kijelölt leszállási körzetben. A művelet fennakadás nélkül zajlott le. A leszállóegység fedélzetén Gennagyij Padalka orosz és Mike Fincke amerikai űrhajós tartózkodott, akik 188 napot töltöttek az űrben. Velük tartott a szintén orosz Jurij Sargin is, aki csak nyolc napot töltött az űrállomáson.

A leszállóegység három és fél órával korábban kapcsolódott le az ISS-ről. Az űrhajósok visszatérésük során kétszer megkerülték a Földet, majd belépve annak légkörébe tovább ereszkedtek lefele. Tíz kilométeres magasságban kinyíltak a leszállóegység fékezőernyői, puha földet éréshez segítve az űrhajósokat. A földön ekkor már készenlétben álltak azok a kutató helikopterek, amelyeknek a feladata megtalálni a hajnali sötétségben leszállt egységet.

Az ISS-en most újabb orosz-amerikai űrpáros dolgozik, az orosz Szalizsan Saripov és az amerikai Leroy Chiao szamélyében.