Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Amerikában üzletelne az AITIA és a FreeSoft

MTI
2004.10.27. 14:02
Az AITIA és a budapesti tőzsdén nemrég debütált FreeSoft részt vett a Gartner orlandói információs technológiai szoftverkiállításán. A két cég az informatikai és hírközlési tárca kis és közepes vállalkozások számára meghirdetett pályázatának nyertese, tehát jogusult arra, hogy igénybe vegye a százezer euróig terjedő, amerikai piacra jutást segítő szolgáltatást a virginiai Magyar Technológiai Központ (HTEC) összekötő irodánál.

A FreeSoft alkalmazásmigrációs szoftverekkel a régi, sok vesződséggel járó szoftvertechnológiáról az újra való átállásban segíti a megrendelőket. A 2000-ben alakult AITIA mesterséges intelligencia kutatásával, beszédfelismerő intelligens rendszerek fejlesztésével foglalkozik, és a virtuális beszélgetőpartner (chatbot) amerikai piaci bevezetéséhez kért támogatást. Az AITIA és a FreeSoft 25-25 millió forintos, másfél év alatt felhasználandó piacra jutási támogatást kapott, amelyet ugyanakkora összeggel kell megtoldaniuk.

Tatai Gábor, az ötven főt foglalkoztató AITIA elnöke, illetve Vaspál Vilmos és Vass Donát, FreeSoft exportmenedzsere és nemzetközi értékesítési igazgatója elmondta, hogy a HTEC nagy segítségükre volt az ügyintézésben, mivel a hídfőállásuknak szánt amerikai cég megalapítása alig egy hetükbe tellett . A delawari bejegyzésű cég januárban Virginiában kezdi meg működését amerikai menedzserrel és egy év alatt kiderül, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Az amerikai bejegyzésű cég az állami megrendelésekhez fűződő biztonsági előírások valamint különféle amerikai pályázatok szempontjából előnyös. A 70 főt foglalkoztató FreeSoft egyelőre nem nyit irodát, hanem tájékozódik, alvállalkozói lehetőségeket keres.