Anita, Kármen
11 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Minden második netbookon Linux?

2009.05.25. 07:31
Az ötven százalékos részesedés inkább csak vágy és propaganda, mint valódi előrejelzés.

A számítógépek piacának jelenleg talán a netbookok a legsikeresebb termékei, melyek előtt még mindig nagy jövő áll, ezért nem meglepő, hogy zajlik a versenyfutás a szoftverek gyártói között is.

A fejlesztések mellett kampányok is zajlanak, két hete például egy nagy ázsiai terjesztő, a tajvani Linpus Technologies Inc. egyik vezetője, Stephen Lim tett egy merész kijelentést: szerinte jövőre a netbookok felén már valamilyen Linux-disztribúció lesz. Ez azt jelentené, hogy a netbookok esetében a jelenlegi 10-ről 50 százalékra ugrik a Linux részesedése igen rövid idő alatt, írta meg az ITcafé.

Lim jóslata azért is tűnik hallatlan merésznek, mivel a tavalyi adatok szerint e területen is a Microsoft a piacvezető, az XP és a Vista (minimum) 75-80 százalékkal rendelkezik. Emellett sem tétlenkedik a redmondi cég, az új operációs rendszer, a Windows 7 kampányának egyik fontos eleme, hogy lesz egy olyan kiadása, mely a netbook számára készült. Igaz, a nyílt forrású szoftverek között is megindult már a nyomulás, elég csak a napokban újra előtérbe került Moblinra, vagy a Canonical netbookokra szánt Ubuntujára utalni.

De nem csak a Microsoft nyomasztó fölényével kell megküzdeni, hanem azokkal a kezdeményezésekkel is, amelyek a prosperáló piaci szegmens kihívására más cégektől indultak el. Ilyen például a HP (még lezáratlan) projektje, melyben a Google (szintén Linux-alapú) Androidját szánják a netbookokra.