Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harci repülők tarolnak a dubaji légi szalonon

2009.11.15. 19:30 Módosítva: 2009-11-15 19:37:15
A közel-keleti feszültség állandósította harci gépek iránti kereslet uralja a vasárnap Dubajban megnyílt - négy napig tartó - légi szalont, a válság a polgári repülőgépek iránti érdeklődést jócskán apasztotta.

Katonai elemzők szerint a térségbeli fenyegetettség és feszültség miatt folyamatos a kereslet az új repülési rendszerek iránt, a térségbeli országok vadászgép-állományuk folyamatos megújítására törekszenek.

Mindenesetre az első üzletkötés polgári gépekre született: az Ethiopian Airlines listaáron mintegy 3 milliárd dollár értékben megerősítette 12 darab A350-esre szóló megrendelését az Airbustól.

Nehéz évek jönnek

Az Airbus vezérigazgatója szerint a következő két év is nehéz lesz a repülési ipar számára, de különösen a Közel-Keleten és Afrikában mutatkozik piacbővülés, hiszen például a közel-keleti légitársaságok a válság idején is biztos növekedést mutattak.

A Boeing is azt jósolja, hogy az utasszállító gépek piacán 2012-ig nem várható igazi fellendülés, a teherszállító gépeknél viszont már az élénkülés jeleit látja az amerikai repülőgépgyártó. A cég vezérigazgatója csak 2013-2014-ben vár nagyobb volumenű megrendeléseket utasszállító gépekből.

A dubaji légi show szervezői mindazonáltal azt remélik, hogy az idén az üzletkötéseket tekintve sikerül túlszárnyalni a legutóbbi rendezvény 155,5 milliárd dolláros összértékét.