Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Belga kutatóbázis lesz az Antarktiszon

MTI
2004.11.18. 15:55
Negyven évi távollét után Belgium visszatér az Antarktiszra, írta a Le Soir című brüsszeli lap, amely szerint pénteken elindul az első szakértői csoport a fehér kontinensre, hogy kiválassza a majdani belga támaszpont helyét. Útjukat három hetesre tervezik, és ez idő alatt hat vagy hét helyszínt vizsgálnak majd meg.

Belgium 1957 és 1967 között már üzemeltetett kutatóbázist az Antarktiszon, de azt pénzhiány miatt a sorsára kellett hagyni, és ma már valahol az óceán fenekén találhatók maradványai. Az új belga támaszpontot japán segítséggel 2007-ben akarják megnyitni: ezen az év négy hónapjában, a sarkvidéki nyár idején - azaz novembertől februárig - lesznek majd kutatók, nagyjából húsz személy egy időben. A bázis lehetséges helyszíneit úgy választották ki, hogy azok viszonylag felderítetlen környékre essenek (a belgák két legközelebbi szomszédja, egy orosz és egy japán megfigyelőközpont 500, illetve 700 kilométerre lesz), és megnyitása tudományos szempontból is indokolható legyen.

Az illetékes belga állami hatóságok azonban nem titkolják, hogy a terv engedélyezésekor volt egy másik szempontjuk is: remélik, hogy az ott folytatandó tevékenység ismét felkelti majd a belgák, s különösen a diákok érdeklődését a természettudományos témák iránt.