Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Milliós támogatás kis és közepes cégeknek

MTI
2004.11.19. 13:29
Elektronikus üzleti rendszer korszerűsítéséhez háromszázötven millió forint támogatáshoz jut tizenhat magyarországi kis- és középvállalkozás a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) gazdasági versenyképesség operatív programjának terhére. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) pénteki közleménye szerint a nyertesek többsége integrált vállalatirányítási rendszer bevezetéséhez kap támogatást, amelyből hétszázmillió forintnyi beruházást valósíthatnak meg.

A vállalaton belüli elektronikus üzleti rendszerek fejlesztését szolgáló pályázatok támogatására az idén 1,2 milliárd forint, 2006-ig pedig összesen 3,75 milliárd forint áll rendelkezésre az NFT-ben. A pályázók legfeljebb az informatikai beruházás költségének a felét igényelhetik támogatásként. Az integrált vállalatirányítási rendszerek esetén 10-50 millió forint közötti, a vezetői döntéstámogató- és üzleti intelligencia rendszereknél pedig legalább nyolcmillió, de legfeljebb húszmillió forintnyi támogatás adható.

A statisztikák szerint az uniós informatikai pályázatok közül eddig a vállalaton belüli elektronikus üzleti rendszerek fejlesztését szolgáló pályázati fejezet bizonyult a legnépszerűbbnek. Összesen 203 cég nyújtott be ilyen céllal pályamunkát a pályázatokat kezelő szervezethez, az IT Információs Társadalom Kht-hoz. A vállalkozások 3,78 milliárd forintnyi támogatást igényeltek, amely csaknem kimeríti a 2006-ig elkülönített keretet. A nyertes cégek új rendszerei elsősorban a naprakész és mindenki számára elérhető egységes adatbázisok kiépítéséhez, a vállalkozások pénzügyi, gazdasági folyamatainak korszerű informatikai támogatásához nyújtanak segítséget.