Benedek
-5 °C
5 °C

Újratárgyalják a szoftverszabadalmakat

2004.11.26. 08:41
Lengyelország megváltoztatott álláspontja miatt alsóbb szintre került vissza a számítógépes találmányok szabadalmaztathatóságát lehetővé tévő irányelv. A kis- és középvállalkozások érdekvédelmi szervezetei és a nyílt forráskód hívei szerint olyan irányelv kell, ami megfelelő szabadalmi védelmet biztosít a számítógépes találmányoknak, de magát a szoftverkódot nem teszi levédhetővé. A szoftverfejlesztésre többet költő nagyvállalatok szerint azonban több milliárd eurónyi kutatás-fejlesztési kiadás mehet veszendőbe, ha a fejlesztéseket nem védi szabadalom.

Az Európai Bizottság még 2002. február 20-án nyújtotta be előterjesztését a számítógépes találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló irányelv megalkotásához. A meghatározás szerint minden olyan találmány ide tartozik, amely komputer, számítógépes hálózat vagy programozási művelet használatával jár.

A Bizottság szerint a szabadalmakat csak olyan találmányoknak szabad megadni, amelyek "technikai előrelépést mutatnak" - más szóval technikai újítást tartalmaznak. Ekképp a számítógépes programok nem tartoznának ebbe a kategóriába. Az irányelv jelenlegi formájának európai parlamenti és ágazati ellenzői azonban éppenséggel úgy vélik, hogy a jogszabály ilyetén olvasatában éppenséggel lehetővé teszi a szoftverek szabadalmaztathatóságát, ez pedig nem kívánatos a verseny szempontjából.