József, Bánk
-6 °C
0 °C

Újabb HP központ Budapesten

Világgazdaság
2004.11.26. 09:22
Újabb informatikai szakértői központot tervez Budapestre a Hewlett-Packard, jelentette be csütörtökön Beck György, az amerikai cég magyar leányvállalatának vezérigazgatója. Több itteni fejlesztés ma már szerves része a HP globális szoftverportfóliójának.

A két éve a HP-ba olvadt Compaq néhány évvel korábban internetes projektekre Budapesten nemzetközi fejlesztőközpontot hozott létre, ami mára némiképp átalakult ugyan, de továbbra is külföldi szakértői megbízásokat teljesít. Ezenfelül több olyan szoftvertermék is található a HP globális kínálatában, ami a magyar leányvállalatnál folyó fejlesztések eredménye. A második központról még most folynak a tárgyalások, így a részletek csak később kerülhetnek nyilvánosságra.

A négyszáz fős HP Magyarország Kft. (dollár alapon) 21 százalékkal növelte bevételét a 2004-es üzleti évben, és az anyacégek fúziója óta ez már a második év 20 százalék feletti növekedéssel. (A magyar leányvállalatra vonatkozó tényleges mutatókat az anyavállalat nem hozza nyilvánosságra.) Mindhárom részlege két számjegyű bővülést rögzített, de közülük is kiemelkedik az irodatechnikai eszközöket és digitális fényképezőgépeket értékesítő képalkotási és nyomtatási üzletág a 42 százalékos növekedéssel. Utóbbi adja a teljes bevétel egyharmadát, közel felét pedig a nagyvállalati termékek és szolgáltatások részlege. A PC-üzletág a noteszgépek és a kéziszámítógépek forgalmazásában könyvelhetett el jelentős forgalomélénkülést. A HP az itteni piacon ma már 80 százalékban üzleti partnereken keresztül értékesíti termékeit és szolgáltatásait.

Magyarország részt vesz a termékek előállításában is, az anyacég szerződéses gyártóinak itteni üzemeiben évente egymilliárd dollár feletti értékben készülnek különféle eszközök, közülük egyes tárolórendszereket egyedül Magyarországon szerelnek össze.