Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az EU elhalasztotta a szoftverszabadalmakra kiírt szavazást

BBC
2004.12.22. 14:43
A számítógéppel megvalósítható találmányokról szóló új uniós szabályozás elfogadásáról kedden délután szavazhattak volna az uniós képviselők, de Lengyelország az utolsó pillanatban közbelépett, és több időt kért arra, hogy átgondolja az ügyet.

Az Európai Unió új tervezetét kritizáló szervezetek úgy vélik, hogy a változás a nagyvállalatokat juttatná előnyhöz a kisebbekkel szemben, ráadásul a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztését is negatív módon befolyásolná.

A lengyel miniszterek azt akarják elérni, hogy a számítógéppel megvalósítható találmányok szabadalmazásáról szóló törvénytervezetből egyértelműen töröljék a szoftverek szabadalmazhatóságára utaló részleteket. A tervezet az elmúlt hónapokban igen heves vitát váltott ki arról, hogy az Európai Uniónak engednie kell-e, hogy számítógépes programokat és üzleti módszereket is levédhessenek a cégek.

Az Uniót egyébként olyan vádak is érték, hogy nem egészen demokratikus úton próbálja elfogadtatni a törvényt, és emiatt már többször elhalasztották a direktíváról szóló szavazást.