Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elindult a Progressz az űrállomásra

MTI
2004.12.24. 10:21

Sikeresen elindították péntek hajnalban a kazahsztáni Bajkonurból a Progressz teherűrhajót, amely élelmiszert, vizet és felszerelést szállít a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének. Az amerikai Leroy Chiao és az orosz Szalizsan Saripov űrhajósok már türelmetlenül várták a Progressz M-51 teherűrhajó karácsonyra időzített érkezését. "Minden rendben ment. Az űrhajó földkörüli pályára lépett" - közölte a Moszkva melletti repülésirányító központ szóvivője.

Az űrhajó a tervek szerint december 26-án dokkol a Nemzetközi Űrállomáson, ahol október óta tartózkodik az új legénység. Két héttel ezelőtt az űrhajósoknak csökkenteniük kellett napi fejadagjukat és és azóta 10 százalékkal kevesebb kalóriát vesznek magukhoz. Az orosz hatóságok az előző legénység szemére vetették a készletek kimerítését. Az élelmiszeren, a vízen és üzemanyagon túl az űrhajó ajándékokat is szállít az űrhajósok családtagjaitól, valamint extra adag élelmet az újévi ünnepi vacsorához. A Progressz tudományos berendezéseket is szállít az űrállomás laboratóriumaiban végzett különböző kísérletekhez.

Ha a szállítmány nem érkezik meg az űrállomáshoz, az űrhajósoknak vissza kell térniük a Földre az űrállomás egyik kikötőmoduljában parkoló Szojuz űrhajóval. A Nemzetközi Űrállomás ellátása Oroszországra hárul, mivel az Egyesült Államok a Columbia űrsikló 2003 februárjában bekövetkezett balesete után leállította űrrepülő-programját.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft