Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tizennégy év börtön személyes adatok lopásáért

MTI
2005.01.12. 14:01

Tizennégy évi börtönbüntetésre ítélt egy New York-i bíróság kedden egy számítógépes bűnözőt, aki a hitelkártyák használatához szükséges személyi adatokat lopott el és adott tovább csalóknak. Az okozott kárt 50-100 millió dollárra becsülik. Ez a legnagyobb arányú visszaélés személyi adatokkal az Egyesült Államokban.

Tettei elkövetésekor - 1999 közepétől 2000 augusztusáig - Philip Cummings egy Long Island-i számítógépes programozó vállalatnál dolgozott, amely a bankok számára készített titkos kódokat az ügyfelek számláinak használatához. Cummings ezeket másolta ki és adta tovább ismeretlen személynek, darabonként harminc dollárért. A kódokat felhasználó csalók harmincezer embert károsítottak meg.

A bűncselekmény egyik áldozata a tárgyaláson elmondta, milyen nehéz volt ráállítani a hatóságokat az ügyre. Amikor bejelentette, hogy Floridából valaki leemelt a számlájáról 1500 dollárt, a rendőrség nem akart foglalkozni a dologgal, mert a kárérték nem érte el az 5000 dollárt. Mint mondta, mindenhová bejelentést tett, mert attól tartott, hogy a pénzt kábítószer-kereskedők vagy akár terroristák utaltatták el. A FBI csak akkor kezdett foglalkozni az esetével, amikor rájöttek, hogy az egy nagyobb arányú csalás része.