Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Túlkínálat miatt csökkenhetnek a memóriaárak

MTI
2005.01.13. 13:21

Az év közepére a memóriaárak akár harminc százaléknál jobban is csökkenhetnek, azaz egyes esetekben előállítási költségük alá is eshetnek. Ennek oka, hogy a chipgyártók korábbi hatalmas bevételeiket termelési kapacitásaik növelésébe fektették be, és ezzel túlkínálatot hoztak létre a piacon. Az év második felében az árak stabilizálódnak majd, mivel a termelési kapacitás egy részét a következő generációs DRAM áramkörök gyártásának szentelik.

A Daiwa Institute of Research szakértője, Jae H. Lee szerint a DRAM áramkörök kínálata az idén összességében 2-3 százalékkal haladja majd meg a keresletet. A második negyedévben az etalon árak 2,60 dollárnál érhetik el mélypontjukat. A chipgyártók általában a 3 dolláros árat tekintik a fedezeti pont tartásához szükséges szintnek. Az árak javulására a harmadik negyedévben kerülhet sor az új generációs modellek elterjedésével párhuzamosan.

Az árcsökkenés nehéz helyzetbe sodorhatja a Samsung Electronics Co. Ltd., a Micron Technology Inc., az Infineon Technologies AG és a Hynix Semiconductor Inc. konszerneket, bár a nagyobbak közülük viszonylag könnyen átvészelik majd az időszakot. A DRAM áramkör gyártó ágazat jó évet zárt tavaly. Az etalon 256 megabit DDR lapka ára áprilisban átlépte a 6 dolláros szintet, majd visszaesett és a negyedik negyedévben már 4,52 dolláros átlagon állt. Jelenleg az etalon ár 3,70 dollár körül van.