Benedek
-5 °C
5 °C

Jellemromboló a mobil?

MTI
2005.01.19. 10:02

A mobiltelefon soha nem tapasztalt biztonságérzést nyújt, ám rombolja használójának egyéniségét, vélekednek az ausztráliai Smart Sydney Kutatóintézet szakemberei, akik szerint egyre erősödik az a hatás, melyet akarva-akaratlan kénytelen elszenvedni a mobil számos előnyének élvezője.

Formálja, alakítja a "körülbelüli ember", a "hozzávetőleges egyén" típusát, azt, aki a kéznél lévő készülék hatásaként kerüli a pontos megállapodásokat. Aki "majd beszéljünk róla" szavakkal halasztja a döntést.

Az ausztrál kutatók meggyőződése: azért teszi ezt, mert a számon kérhető pontosságot helyettesítő válasz lehetőségét tudat alatt sugallja a zsebében lévő készülék. A hatásvizsgálat további tanulsága, hogy a maroktelefon folyamatosan bomlasztja a tér és idő viszonyát. Az arc nélkül küldött sms ugyan kapcsolatot teremt, de gátja is az interperszonális, vagyis a társas viszony kialakításának: immár gátlástalanul lehet szerelmet vallani, netán ajánlatot tenni, vagy rideg tényközléssel dobni a kedvest. A hazudozás biztonságérzetét kínálja a mobiltelefon, tudatosítják az ausztráliai kutatók.