Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hulladék-konvertáló üzem alapkövét helyezték el Gyöngyösön

MTI
2005.01.21. 15:44
Évente mintegy 80 ezer tonna kommunális hulladék újrahasznosítását végzi 2006 közepétől az a hulladék-konvertáló üzem, amelynek alapkövét pénteken helyezték el Gyöngyösön.

A projekt megvalósítására létrehozott Ecolnet - WTP Rt. 20 milliárd forintos beruházása nyomán a gyöngyösi ipari parkban felépülő üzem a hulladékból hő- és villamos energiát, illetve a vegyiparban és az építőiparban hasznosítható anyagokat állít majd elő. Az üzem áramtermelő kapacitása 6 megawatt, hőtermelő kapacitása 10 megawatt lesz.

Prekly László, a társaság főmérnöke elmondta: a konvertálás során termelt villamos energiát az ÉMÁSZ Rt. részére fogják értékesíteni, a hőenergiát pedig az ipari parkban termelő üzemek, illetve a gyöngyösi távfűtő hálózat hasznosítja majd.

Az üzemből kikerülő, a hulladékból nyert ásványi és fém granulátumokat az építőipar használja adalékanyagként egyebek között útépítésekhez. A keletkező kemikáliákat a vegyipar dolgozza fel.

A Magyarországon úttörőnek számító beruházás a számítások szerint 14 év alatt térül meg, mondta a főmérnök. A fejlesztést bankokból és nyugdíjpénztárakból álló külföldi befektető csoport finanszírozza. A projekt megvalósítására létrehozott magyar társaság többségi tulajdonosa a svájci Ecolnet AG, kisebbségi tulajdonosai pedig belföldi és külföldi magánszemélyek.