Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tévéműsorokban is keres majd a Google

Yahoo!
2005.01.25. 11:07

Több amerikai televíziós csatorna, így ABC, a C-SPAN, a Fox News és a közszolgálati PBS már sugárzott műsoraiban is keres majd a Google, jelentették be a cég képviselői kedden. A szolgáltatás nem a megszokott keresőfelületen, hanem külön weboldalon lesz elérhető. A keresőprogram természetesen nem tudja felismerni a képeket: az amerikai televíziók azon jótéteményét használja ki, hogy szinte az összes műsort feliratozzák.

A Google által talált filmeket és híradórészleteket egyébként nem lehet majd megnézni - a tervek szerint a kereső néhány állóképet és egy-egy hangfelvételt ad majd ki találatként. A televíziós anyagokban való keresés részét képezi annak a nagyszabású projektnek, amelynek keretében a Google a neten nem elérhető anyagokat is szeretné kereshetővé tenni.

Nemrégiben jelentették be, hogy a cég számos nagy hírű könyvtár anyagait készül digitalizálni és ha nem is olvashatóvá, legalább kereshetővé tenni, és tavaly október óta a Google a felhasználók gépein található fájlokat is képes felkutatni. A Google nagy vetélytársa, a Yahoo egyébként szintén rámozdult a mozgóképkeresésre, bár az utóbbi cég csak a neten egyébként is hozzáférhető Webcast-anyagok között keresgél, ami a szolgáltatás kritikusai szerint nem találkozik a felhasználók igényeivel.