Emőke
-4 °C
9 °C

Szaporíthatók az agysejtek?

MTI
2005.01.28. 07:59
Az orvostudomány történetében először kínai tudósoknak sikerült - laboratóriumi körülmények között - új agysejteket létrehozniuk, amelyeket azután visszaültettek egy, a fején súlyosan megsérült ember agyába. A nem mindennapi orvosi bravúrról a Sunday Times című brit lap számolt be.

Az emberi szervezet számos sejttípusa képes regenerálódni, újratermelődni: így válik lehetségessé például a sérülések, vagy éppen a csonttörések gyógyulása. Az agysejtek azonban nem így működnek; ha ugyanis ezek elpusztultak, nincs visszaút. Ez magyarázza, hogy 25 éves korától kezdve mindenki több millió agysejtet veszít el hetente. S bár ennek normális körülmények között nincs jelentősége, az érintett észre sem veszi a folyamatot - ha valakit baleset ér, vagy betegség támad meg, már más a helyzet.

A fudani egyetem (Kína) egyik professzora a brit lap jelentése szerint egészséges sejteket távolított el egy közlekedési balesetben súlyosan megsérült ember agyából, azokat laboratóriumi körülmények között elszaporította, majd az új sejteket visszaültette a beteg agyába. Az illető pedig visszanyerte egyes, a baleset miatt elvesztett képességeit, például újra tudott járni.

Ha ez a hír igaznak bizonyul, a módszer idővel új gyógymódok kifejlesztését teszi majd lehetővé a balesetben megsérült emberek, illetve az Alzheimer- vagy Parkinson-kórban szenvedő betegek számára.