Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A Microsoft megduplázta nyereségét

dpa
2005.01.28. 10:35
A világ legnagyobb szoftvercége, az amerikai Microsoft a 2004/2005-ös üzleti év második negyedévében több mint megkétszerezte nyereségét. Az előző üzleti év hasonló időszakában a Microsoft mérlegét a munkatársaknak szánt 2,2 milliárdos részvényopció terhelte, amlékeztet a dpa.

A szoftvercég forgalma az elmúlt negyedévben 6,6 százalékkal, 10,8 milliárd dolláros rekordszintre emelkedett. Az utóbbi fél év forgalma elérte a 20 milliárd dollárt, szemben az előző évben regisztrált 18,4 milliárd dollárral. A teljes évre a Microsoft 39,8-40 milliárd dolláros forgalomra számít. Az elmúlt hat hónapból származó nyereség hat milliárd dollár volt, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 4,2 milliárd dollárral.

A Microsoft számára kedvező volt a viszonylag erős karácsonyi PC-kereslet. Az X-Box játékkonzol és az új Halo 2 videojáték szintén hozzájárult a stabil eredményekhez. A szoftvercég forgalmának oroszlánrészét továbbra is a Windows és az Office irodai szoftvercsomag adják. A szerverszoftver-részleg időközben egyre fontosabbá válik, és a jelentések szerint maga is hozzájárul a nyereséghez.