Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Felértékelődnek a digitális bizonyítékok

ITTK
2005.02.07. 12:45

A rendőrség és az ügyészség egyre gyakrabban gyűjt be elektronikus bizonyítékokat, például merevlemezek tartalmát, internetes állományokat, és néha az emailek legalább olyan fontosak, mint az ujjlenyomatok, ugyanakkor amerikai rendőrségi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az USA terror elleni háborúja szakemberhiányt okozhat a helyi bűnüldöző hatóságoknál, és az is problémát jelent, hogy a világhálóval kapcsolatos bűnügyeket nehéz egy adott helyhez kötni.

Az amerikai légierő egyik kutatója szerint a digitális bizonyíték tulajdonképpen nem több, mint egyesek és nullák sorozata. Ebből következően bármilyen bűnelkövetéshez használt laptop, digitális fényképezőgép, telefon, vagy számítógép rengeteg nyers adatot biztosít a hatóságoknak. Egyetlen fájl, bankkártyás fizetés vagy kósza email döntő lehet egy bűneset tárgyalásakor, különösen a fehérgalléros bűnelkövetőkkel szemben.

A digitális bizonyítékok jogi szabályozása azonban még az Egyesült Államokban sem tökéletes, kevés jogi precedens van a témában, amelyek között a bírók eligazodnának, és a törvények nem követik elég gyorsan a technikát. Ráadásul a bírói kar nagy része nem mozog elég otthonosan a modern technológiák területén, így nem mindig látják át az adott szituációt. Nem egyedül itt rossz a helyzet, egy rendőrségi felmérés szerint akut hiány mutatkozik a területen képzett nyomozókból és ügyvédekből is.

A digitális keresőmechanizmusok ellenérzést is kiváltanak, ezért abba folyamatosan különböző jogi fékezőmechanizmusok kerülnek. A rendőrségnek tehát értékelnie kell a bizonyítékgyűjtési módszerét, hogy az előírásoknak megfeleljen. Az illetékesség és a jogosultság mértékéről ma is folyik a vita a bírák és a rendőrség, valamint az ügyészség között. A privacy, a személyes adatok védelme egy igen komoly kérdés, amely pontos szabályozást igényel.