Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kelet-Európában épít gyárat a Dell

Napi Gazdaság
2005.03.22. 09:25
A világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártója azt tervezi, hogy az írországi Limerickben működő üzeme után felépíti második európai gyártóegységét, mégpedig valahol a kontinens keleti felében. Erről Michael Dell, a társaság alapítója és elnöke nyilatkozott, közelebbit azonban nem árult el a beruházás célpontjáról. A Reuters kommentárja megjegyzi, hogy Németország, Kína és India mellett Kelet-Európa azon kevés számú jelentős piacok egyike, ahol a Dell hátrányban van fő riválisa, a szintén amerikai Hewlett-Packard mögött.

A kelet-európai üzem létesítése beleillik a Dell stratégiájába, amelynek lényege az, hogy a vállalat igyekszik azokban a régiókban gyártani, ahol értékesíti pc-it. A vetélytársak ezzel szemben főként Ázsiában állítják elő gépeiket, és onnan szállítják a célpiacokra.

Dell az indiai Mohaliban beszélt a terjeszkedési tervről, ahol felavatta a vállalat harmadik indiai ügyfélszolgálati központját. A Dellnek ma hétezer alkalmazottja van Indiában, az új központ háromszáz fővel indul, de a létszám egy éven belül felmegy ezerötszázra.