Mátyás
-6 °C
1 °C

A vadkender, mint egészségvédő

MTI
2005.05.13. 08:06
A vadkender megakadályozhatja az artériák elzáródását, így az infarktusokért és agyvérzésekért felelős érelmeszesedést. Erre a meglepő következtetésre jutott a genfi egyetem kardiológus csapata, Francois Mach professzor vezetésével.

Ám a drogfogyasztók ezzel nem nyernek újabb érveket, például a marihuána mellett, mert a védőhatás csak olyan kis mennyiség fogyasztásával érvényesül, amely bizonyíthatóan kevés a legenyhébb kábulathoz is.

A kutatók szerint a vadkender aktív alkotóeleme, a THC olyan gyulladásgátló sajátosságokkal bír, amely alkalmas az artériák elzáródását okozó, különböző zsírokból és szövetrészekből álló lemezkék kifejlődésének megakadályozására. Az egereken végrehajtott kísérletek során a THC leállította az érelmeszesedés folyamatát a rágcsálóknál, pedig ez utóbbiakat - zsírban gazdag étrendre fogva - külön is hajlamossá tették erre a folyamatra.

Mindenesetre a vandkenderből készült kábítószerek fogyasztói nincsenek megvédve az infarktustól, mert ebből a szempontból a THC csak akkor hatékony, ha mennyisége nagyon alacsony: nem éri el a kilogrammonkénti egy milligrammot, ami tízszer kevesebb, mint a marihuánás cigarettákban van.