Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Rövidesen kinevezik az új zöld hatóságok vezetőit

MTI
2005.02.11. 13:09
Korszakos jelentőségűnek nevezte Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, hogy januárban megteremtették a jogszabályi hátterét a zöld hatóságok létrehozásának.

Az államtitkár pénteken Gyulán, egy környezetvédelmi fórumon elmondta: a szaktárca rövidesen dönteni fog a hatóságok vezetésére kiírt pályázatokról.

A zöld hatóság munkatársai segíteni fogják a vállalkozókat abban, hogy az engedély megkérése előtt felkészüljenek arra, milyen követelményeknek kell megfelelniük, ezt követően csak egyetlen alkalommal lesz lehetőség hiánypótlásra.

"Az egyszeri hiánypótlás után sem megfelelő kérelmeket a hatóság el fogja utasítani, és új eljárásra kötelezi a kérelmezőt" - szögezte le Gombos András.

Az ellenőrzésekkel kapcsolatban az államtitkár kiemelte, hogy a hatóság feladata elsősorban a megelőzés, nem a szankcionálás lesz, de az a vállalkozás, amelyik nem működik közre a környezetvédelmi hiányosságok megszüntetésében, számíthat a hatóság szigorára.

A szakértők már elkészítették azoknak a jogszabályoknak, kormányrendeleteknek a listáját, amelyek már nem aktuálisak, illetve fölöslegesen bonyolítják a hatóság, illetve a vállalkozások tevékenységét.

Az államtitkár szerint a deregulációs csomag még februárban a kormány elé kerülhet, s ezt követően rendelet formájában teszik közzé a változásokat.