Sára, Márió
2 °C
6 °C

Greenpeace akció Lengyelország GM-mentességéért

2005.02.11. 15:22
Varsóban a rendőrök 30 aktivistát vittek el a Miniszterelnöki Hivatal épülete elől, köztük egy magyar önkéntest. A Greenpeace a génkezelt növények behozatalának és termesztésének tiltását követeli Lengyelországban, áll a szervezet közleményében.

Pénteken délelőtt lengyel, szlovák, magyar, osztrák és német aktivisták kezdtek békés tiltakozásba, hogy Lengyelországban is megakadályozzák a génkezelt kukorica fajták termesztését és behozatalát. A környezetvédők láncokkal zárták el a lengyel miniszterelnök hivatalának főbejáratát. Néhányan transzparenst helyeztek el az épületen, a következő szöveggel: "Állítsátok meg a GMO-t! - amíg nem lesz túl késő".

A Greenpeace kampányának célja, hogy megóvja a lengyel mezőgazdaságot és a természeti környezetet a GM-növénytermesztés veszélyétől. Tavaly novemberben a környezetvédők szimbolikusan egy génkezelt kukorica mezőt hoztak létre a varsói környezetvédelmi minisztérium előtt, követelve az új technológiára vonatkozó törvényi szabályozást.

November óta nem történt konkrét lépés a lengyel kormány részéről, így tavasszal megkezdődhet a génmódosított kukorica vetése a legnagyobb mezőgazdasági területtel rendelkező új uniós tagállamban. A táplálékláncba bekerült génmódosított szervezetek hosszú távú hatásait pedig egyáltalán nem ismerik, így az emberi egészséget is fenyegetik, jelentette ki Maciej Muskat, a Greenpeace lengyel kampányszervezője.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft