Konrád
8 °C
26 °C

Kikerülhető a Napster másolásvédelme

Reuters
2005.02.16. 09:31

Pár nappal azután, hogy a Napster elindította 30 millió dolláros reklámkampánnyal beharangozott előfizetős digitális zenei szolgáltatását, kiderült hogy a ingyenes letöltés egykori úttörője árusított dalok másolásvédelme feltörhető.

A "törést" az AOL berkein belül működő Winamp csapat dolgozta ki. A Winamp mp3-lejátszó programba telepíthető Output Stacker nevű plugin a hangkártyáról veszi fel a zenét - a másolásvédelem így érintetlenül működik.

A Napster szóvivője közölte: a dolog nem újdonság számukra és a cég nem aggódik. "Az emberek mindig meg fogják találni, hogyan lehet megkerülni a rendszert, de azért mi lehetővé tesszük, hogy úgy élvezhessék a zenét, hogy közben a zenészek jogait is tiszteletben tartják" - tette hozzá.

A Napster To Go szolgáltatás jelenleg ingyenesen kipróbálható. A felhasználók később havi tizenöt dollárért férhetnek hozzá több százezer felvételhez, illetve 99 centért vásárolhatnak CD-re írható számokat. Az ingyenes p2p letöltés egykori úttörője újraindulását követően az Apple iTunes online zeneboltjának fő konkurenciája szeretne lenni a hordozható lejátszókra eladott digitális zene piaci szegmensében.