Edina
-12 °C
-3 °C

Kovács Kálmán: A digitalizáció a XXI. század kihívása

MTI
2005.02.17. 16:51
A digitalizáció a XXI. század kihívása, a versenyképes magyarság reális célja pedig, hogy egy tehetséges népből sikeres, versenyképes nemzetté, Európa regionális tudásközpontjává válhat, mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az e-Magyarország konferencia miskolci állomásán csütörtökön. Szerinte Magyarország kedvező geopolitikai helyzete és uniós tagsága újabb lehetőségeket teremt, mindezek segítségével az ország a régió infokommunikációs technológiai központja lehet.

Az informatikai tárca vezetője szerint a világháló jelenti az információ valódi szabadságát, amikor "... a forrástól a fogyasztóig moderátor nélküli közvetítők nélkül is eljuthat az információ".

Kovács Kálmán elmondta, hogy április elején indul az az informatikai fejlesztési programsorozat, amely kilencszáz települést érint, köztük Miskolcot is. A program célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon az elektronikus ügyintézés és megvalósuljon az elektronikus önkormányzat. Az erre rendelkezésre álló pénz nagy része - 14 milliárd forint - európai uniós forrásból származik, a fennmaradó összeget, 4,5 milliárd forintot a magyar állam tette hozzá - hangsúlyozta a miniszter.