Géza
-11 °C
-4 °C

A Firefox 25 milliója

pte
2005.02.18. 07:46
Az alternatív böngészőt száz nap leforgása alatt 25 millió példányban töltötték le, jelentette be a Mozilla Foundation. A böngésző letöltéseinek száma a hivatalos startot követő 99. napon törte át az álomhatárt.

Mitchell Baker a Mozilla elnöke, a fő konkurens Internet Explorer megnevezése nélkül kifejtette, hogy a termékük felhasználóbarátabb megoldás.

A WebSideStory internetes piackutató cég legutóbbi felmérése szerint a Firefox alig egy hónap alatt 0,9 százalékkal tudta erősíteni piaci részesedését, és így elérte a szédületes öt százalékot. Ezzel egyidejűleg az IE különböző változatai 1,5 százalékot vesztettek, és 90,3 százalékon állnak.

A Firefox terjedéséhez hozzájárulnak a böngésző hívei is. A Spread-Firefox csapatnak világszerte 70 ezer tagja van. A szoftvert a lelkes segítők már 28 nyelvre lefordították. A Firefox weboldalára több mint félmillió oldalról dobnak linket.

A Mozilla fejlesztői a fentieken túl nyilvánosságra hozták a letöltési statisztikákat, eszerint a böngészőt minden nap 200 ezer példányban töltik le. Asa Dotzler fejlesztő szerint az letöltési igény gyengülésének egyelőre nincsen jele. Az alternatív böngésző sikerére kvázi válaszolva Bill Gates Microsoft elnök szerdán bejelentette az IE 7 rövidesen várható megjelenését.