Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Átmeneti agresszió a tévés erőszaktól

pte
2005.02.18. 12:13
Amikor kisgyerekek brutális képeket látnak a tévében, az jelentős hatást gyakorol a rövid távú viselkedésükre, írták brit kutatók a The Lancet című szaklap hasábjain megjelent tanulmányukban.

A gondolatokat és érzelmeket a látott képek irányítják, így növekszik annak az esélye, hogy a gyerekek agresszívek lesznek vagy pedig megrettennek, írták hat, hasonló témában végzett amerikai felmérés elemzése után a Birmingham egyetem kutatói.

Az elemzés szerint az erőszakos tartalom passzív (tévé és film) illetve aktív (videojáték) fogyazstása és a kisgyermek átmeneti agresszív viselkedése között összefüggés van. A hatás kis mértékű ugyan, de komoly jelentőséggel bír, és különösen a fiúk esetében jelentkezik. A nagyobb gyerekeknél és a tinédzsereknél nem fedeztek fel ilyen hatást.

Az elemzés megerősíti, hogy a család és egyéb szociális körülmények befolyásolják a médiában látott erőszakra adott reakciót. Egy brit felmérés szerint az erőszakos csládban növekvő gyerekeket jobban befolyásolja a képernyőn látott erőszak.