Konrád
8 °C
26 °C

Javaslatok a gumiabroncs-hulladék felhasználására

MTI
2005.02.18. 15:52
A korábbi években keletkezett gumiabroncs-hulladékok felhasználására öt projektet javasol a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnak az ÖKO-GUM Gumiabroncs Begyűjtő és Hasznosító Kht.

Az ÖKO-GUM Kht. arra vállalkozott, hogy felméri az évek során keletkezett gumiabroncs-hulladékot és javaslatot tesz ezek hasznosítására. Kocsis Kenéz, a kht ügyvezető igazgatója a távirati irodának elmondta, hogy javaslataikat már eljuttatták a szaktárcának, amely ezeket támogathatónak tartja.

Az ügyvezető javaslata szerint a korábbi években keletkezett mintegy 75-80 ezer tonna használt gumiabroncsot játszóterek gumiburkolatának kialakítására, kerékpárutak építésére, mezőgazdasági és szervizutak kivitelezésére, illetve kommunális hulladéklerakó rekultivációjára lehetne felhasználni.

Az ÖKO-GUM adatai szerint Magyarországon évente 45-50 ezer tonna új gumiabroncsot adnak el, egyidejűleg évi 30 ezer tonnára tehető gumiabroncs-hulladéka keletkezik.

Az ÖKO-GUM Kht. 2002-ben alakult gumiabroncs hulladék hasznosításának koordinálása, és 2004 végén szerződéses partnerei közé tartozott a hazai abroncsgyártók és importőrök 80 százaléka, a hulladék begyűjtő és belföldi hasznosítók csaknem 100 százaléka.